Harissaburgare med finriven Västerbottensost

Det finns en slags mat som jag gillar mest av allt och det är köttfärs. Jag kan på riktigt "bli sugen" på köttfärs, som i att bli sugen på godis. Sitta om bara vilja steka upp lite köttfärs med typ... lite salt och peppar. Mest lockar biffar, bullar och limpor, men nästan allt går bra.
 
I måndags inföll ett sådant sug, så det blev burgare på en helt vanlig måndag. Och inte vilka burgare som helst, utan riktigt upphottade med harissa (en slags chilikräm med koriander och kummin) och en hel del koriander. För att göra burgarna kompletta toppade jag dem med Västerbottensost! Cheddar? Pffft. Det är inget jämfört med den här norrländska stoltheten.
 
 
Du behöver:
500 g nötfärs
2 msk harissa
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk lökpulver
1/2 dl finhackad fryst koriander
1 "näve" finriven Västerbottensost
 
Till servering:
Ruccola
Silverlök
Vitlökssås
Friscobröd
 
Gör såhär: Blanda alla kryddor och örter med nötfärsen. Hetta upp en stekpanna med smör & raps. Forma färsen till 4 st hamburgare och stek på hög till medelhög värme i 3 minuter på ena sidan, sedan 2 minuter på andra sidan. Toppa med den finrivna osten och sätt på ett lock i 1 minut för att smälta osten något.
 
 
Sedan toppade jag som ni ser med ytterligare lite ost, bara för att det fanns över. Om det är något som känns syndigt som umeåbo så är det nog ändå att slänga Västerbottensost. Inte för att jag är sådär alldeles patriotisk, men... ja, det är lite för gott för att vaska tycker jag!
 
Hoppas ni har en fin kväll.
|
#1 - Monnah:

Det här ser ju för gott ut! Tack för tipset.

Svar: Ingen orsak, älskar hamburgare men lite variation från de ”vanliga” slår sällan fel!
ajlimullersandvik.blogg.se

#2 - Jossus Travelpics:

Nu när jag läste ditt inlägg slog det mig att det är samma här. Är bara köttfärs jag känner sådant sug efter, ingen annan form av kött.
Dina burgare lät jättegoda, kickade igång färssuget hos mig.

Svar: Haha, undra om vi har brist på något eller om köttfärs bara är för gott!? Jag har inte heller sug på kött liksom sådär i allmänhet, men köttfärs kan verkligen kicka in.
ajlimullersandvik.blogg.se

Kommentera här