En långsam rutin

Jag har länge gillat statisk träning och med mjuka och långsamma rörelser. Stretch och mjölksyra är min bästa träningskänsla. I skrivande stund har jag tränat denna blandning av statiskt och mjukt minst en gång varje dag (utom dagen efter min andra dos av pfizer-vaccinet, för då sov jag i stället) i över två månader. Det började som en medveten rutin som skulle hjälpa mig att sova, men nu gör jag det nästan som vana.
 
Det känns lite konstigt att i kristna sammanhang säga att man gillar yoga. Yoga är så förknippat med religiös utövning och hinduism bland många och jag vill inte verka respektlös. Jag syftar däremot på träningsformen, "sporten", utövningen, teknikerna. Det är så svårt att förklara vad jag tränar. Det "är" ju yoga. Fast utan mantran, chakran och... ja, utan det religiösa och det andliga. Men vad ska det då heta? 
 
Jag tänker mig att de flesta som sitter där på sina mattor är ateister. Några kristna. Några andra. Vi samlas för att vara snälla med våra kroppar och våra hjärnor. 

 
Och det är jag.
Jag är  snäll med min stackars kropp och min trötta hjärna. 
Just nu knäpper det i musklerna efter ett tufft pass. 
Jag mår så gott.
Men jag önskar att det bara kunde heta något annat.
Jag mår så gott. 
Men konnotationerna gör att jag inte bekvämt kunnat skriva om det.
Nu struntar jag i det.
Man måste inte skriva om allt i sitt liv.
 
|
#1 - lisa:

Knepigt det där med yogan. Man kan kanske bara kalla det avslappningsövning eller något . Men dom flesta som kör yoga har ju inte med allt det andra så jag tycker man kan kalla det yoga ändå. :) kram

Svar: Ja, ibland är det ju inte avslappningsövning utan mycket svett och träningsvärk. Jag kallar det yoga ändå, tack för din input! ❤️
ajlimullersandvik.blogg.se

#2 - Annika:

Vad bra att du sköter om dig, vad intressant det låter att jobba på en kristen skola.

Svar: På sätt och vis är kanske alla skolor med rådande läroplan kristna skolan, men min har en uttalat kristen profil och erbjuder därför t.ex. morgonsamlingar innan skolan, extra kristendomsundervisning utöver ordinarie SO och vi kan ha obehindrat ha skolavslutningar i kyrkan, om covid tillåter oss 😅
ajlimullersandvik.blogg.se

#3 - Anonym:

Hej,aldrig skrivit innan men gillar din blogg.🙂
Tycker med det är svårt med yoga, är kristen och får ofta höra att då ska man inte hålla på med det eller mindfulness exempel.
För mig är det avslappning o kroppskännedom det handlar om,inget av det andliga med yogan

Intressant ämne 🙂

Svar: Tack för att du läser och skriver! Tack för din input. Jag håller med dig.
Ha en fin helg! 🙂
ajlimullersandvik.blogg.se

#4 - Amanda (Swedish Passport):

Oj, jag har nog aldrig ens tänkt tanken på att förknippa yoga med religion? Jag yogar en del men det ser jag mer som stretching av en stel kropp och mindfullness för en stressad hjärna än något religiöst :) Var tvungen att googla lite på ämnet och kom fram till att yoga ingår i flera församlingar inom Svenska Kyrkan så du kan nog lugnt kalla det du gör för yoga :)

Svar: Men då kanske jag bara övertänker 😊 dessutom är det väl inte hela världen om någon förknippar det med religion heller, vad jag tror och inte tror är ju ingen annans ensak 🤷‍♀️
ajlimullersandvik.blogg.se

#5 - T’:

Spännande med kristen skola. Har faktiskt inte hört så mycket om det förut. Kan tänka mig det blir lite svårt med ”yoga” men jag tänker att man kanske kan förklara att man tränar lugnt med avslappningsövningar och ibland lite stretch och intensivare. Eller jag vet inte, haha.
Men skönt du hittat en träningsform som passar dig!

Svar: Aaa, det är så himla mysigt att ha en uttalat kristen profil. Det konfessionella är såklart frivilligt genom skollagen, men det leder till överhuvudtaget så himla fina och goda värderingar hos både barnen och de vuxna. Jag blir typ rörd när jag tänker på det 😅
ajlimullersandvik.blogg.se

#6 - Ellen:

Jag gick en del på yogapass på mitt gym tidigare och tyckte väldigt mycket om det. Kanske borde återuppta det nu när jag tänker mig att jag ska börja röra på stackars stillasittande kroppen igen.
sv: Ingen hobby än tyvärr! Jag kom av mig lite tror jag. Vill börja skriva dedikerat, sätta åtminstone en timme i veckan när jag bara SKA skriva. Men vill göra något mer. Lära mig något liksom. Har du några roliga förslag?

Svar: Jag vill också börja skriva med flit. Håller på att sticka en tröja också, min första. Men jag vet inte om jag egentligen tycker att det är så kul, det känns mer som att jag vill bli klar 😅 Jag gillar att sjunga också. Kanske sjunga i kör….
Imorgon börjar jag en KBT-behandling och jag tror knappast att det är en hobby, men jag tänker mig att de läxor jag får där ska jag gå ALL IN på för att jag kan inte leva rädd för allt i hela världen längre.
ajlimullersandvik.blogg.se

Kommentera här